Het ontstaan en de groei van

Wandelclub Opsinjoorke Mechelen

 

Op 6 januari 1983 staken in café "De Groene Wandeling” gelegen aan de Leuvense Vaart te Mechelen enkele jongeren onder impuls van Rik Wesemael en Ben Gobien zaliger de koppen bijeen om een echte Mechelse Wandelclub op te richten. Zij droomden ervan om opnieuw van Mechelen een wandelstad te maken en meerdaagse wandeltochten zoals de teloorgegane "Vierdaagse van Mechelen” in het Mechelse te laten herleven.

Als Mechelse wandelvereniging werd dan ook prompt gekozen voor een typisch Mechelse naam "Opsinjoorke Mechelen”, genoemd naar de folkloristische Mechelse pop.

Zij sloten aan bij de Vlaamse Wandelaarsbond en organiseerde hun eerste wandelingen, waaronder de provinciale wandeldag van de VWB.

Tijdens de Wandel Mee-dag te Mechelen in 1985 maakte Rik kennis met de Mechelse Joggingclub die onder leiding stond van Michael Grieve en aangesloten was bij de Vlaamse Wandel en Jogging Liga (VWJL).

Toen deze club in juni 1986 een eigen wandeltocht wou organiseren, zocht Rik opnieuw contact en werd er afgesproken om samen deze wandeltocht te organiseren. En zo gezegd, zo gedaan.

De joggers van de Mechelse joggingclub, aangesloten bij  de toenmalige Vlaamse Wandel- en Joggingliga gingen met Rik mee op stap en kregen binnen de kortste keren de wandelmicrobe te pakken.

Aangezien ook de joggers beide sporten beoefenden werd er voor een overkoepelende naam gekozen, nl. Mechelse Jogging- en Wandelclub, waaronder de Mechelse Joggingclub en Wandelclub Opsinjoorke Mechelen en aangesloten onder het lidnummer VWJL 129.

Rik Wesemael, bezieler achter deze fusie, zette zich samen met Michael en de toenmalige bestuurskern ten volle in voor de uitbloei van de club als wandelclub.

Op 5 maart 1989 richtten zij de Nationale Joggingdag waar zij liefst 620 joggers hadden in het sportpark De Nekker en ook VTM haar eerste sportopname maakte. Ook in 1990 werd de organisatie hiervan aan de club toevertrouwd.

Maar meer en meer haalde het "wandelen” de bovenhand binnen de club en sloten leden zich aan tijdens de wandelorganisaties. Tijdens deze organisaties werden dan ook de wandelaars extra verwend.

Organisaties als "Maneblusserstocht” en "Opsinjoortocht” lokten verscheidene wandelaars uit alle regio van het land naar Mechelen en vooral de Planckendaelwandeling, die in enkele jaren naar bijna 3.000 deelnemers uitgroeide.

Op 23 april 1990 besliste het bestuur verder te gaan onder de naam Wandelclub Opsinjoorke Mechelen. Met deze naam kan de club overal waar ze komt ook de stad Mechelen promoten door een stukje folklore, waarbij de levende Opsinjoorfiguur niet ontbreekt. Ook dat is, volgens ons, de taak van een wandelclub.

Vanaf 1991 wordt Rik voorzitter van Wandelclub Opsinjoorke Mechelen en gaat hij regelmatig met de clubleden op stap door het ganse land.

In 1997 kreeg vanwege VWJL, daarna Aktivia, Wandelclub Opsinjoorke Mechelen de organisatie van de Nationale Wandeldag 1998 toegewezen.

Op zondag 22 februari 1998 ging de Nationale Wandeldag 1998 door te Mechelen met als vertrekplaats de bekende Nekkerhal.

De organisatie kon ook rekenen op de medewerking van VTM en Levenslijn.

Hier kwamen een 12.000-tal wandelaars zich inschrijven voor diverse wandelomlopen. Liefst meer dan 5.000 wandelaars zouden die dag gratis door het dierenpark Planckendael wandelen.

Spijtig dat toen door de 2 federaties VWF en VWJL beslist werd om de Nationale Wandeldag op 2 plaatsen te organiseren en dat de regen van de partij was, want het record van meer dan 17.000 deelnemers te Beernem in 1997 zou hier in Mechelen gebroken worden. Naast de 12.000 deelnemers te Mechelen namen diezelfde dag ook meer dan 7.000 wandelaars deel aan de Nationale Wandeldag VWF te Haacht. Dit betekende dat er bijna in totaal 20.000 deelnemers zouden geweest zijn In Mechelen.

Nog enkele bekende wandelorganisaties waren de "Vakantietocht”, "Weysettertocht”, "Tweedaagse Kastelentocht”, "Tivolitocht”, "Koud hé-tocht” en de "Groentetocht”.

Daarna organiseerde de club nog de "Tivolitocht”, Chimay-wandeling De Groene Lus”, de "Mahatma Gandhi-tocht” als Wandel-Mee-Dag voor Mechelen en de alom bekende "Mechelen in kerstsfeer en in den doenker” vanaf .

Wandelclub  Opsinjoorke staat bekend als goede verzorger van zijn wandeltochten en telt ondertussen meer dan 100 wandelorganisaties.

Wandelclub Opsinjoorke Mechelen neemt ook alle jaren met een aantal leden deel aan de "Internationale 100 km-dodentocht” te Bornem, waar voorzitter Rik Wesemael telkens als Mechelse Opsinjoor gekleed de 100 km uitstapt.

De club is aangesloten bij de Sportraad van Mechelen.

In 2011 ging Wandelclub Opsinjoorke Mechelen in samenwerking met de Stad Mechelen en de wandelvereniging "De Slak Leest” de uitdaging aan om voor de 2demaal de Aktivia Nationale Wandeldag in Mechelen te organiseren vanuit de Nekkerhal. Deze tocht was gepland op zondag 27 februari 2011 en werd toen ook een succes met liefst 5.773 wandelaars. De club kreeg toen ook de steun van brouwerij "Het Anker” alsook van het dierenpark Planckendael.

Dat jaar stonden nog volgende tochten op het programma op donderdag 11 november 2010 de Wandel-Mee-Dag "Mahatma Gandhitocht” en op zaterdag 18 december 2010 "Mechelen in kerstsfeer en in den doenker”.

De club telde op dat moment 167 leden.

wordt vervolgd ….

 

-------------------------------------------